Någon har gjort en felsökning och inte hittat något fel på komponent A, alltså måste felet vara i komponent B. Är det så enkelt? Ja, ibland. Om ett gammaldags cykelhjul läcker tomt på luft och man inte ser något fel på ventilen, så kan man ganska säkert säga att det är hål i slangen. Ett enkelt och effektivt sätt att utesluta felfria komponenter och ringa in fel. Men tänk vad tråkigt det skulle vara om det alltid var så enkelt att ringa in ett fel.

Verkligheten ser dock ofta lite annorlunda ut. Du tittar på en komponent och ser inte något fel (exempelvis en glödlampa, glödtråden ser hel ut), sedan går du vidare till de andra komponenterna och inte heller där ser något fel (kanske säkringar eller strömbrytare som också verkar fungera), innan du till slut inser att det var den första komponenten som var trasig ändå (glödtråden har visst brunnit av ändå, trots att den så ganska hel ut när du tittade lite snabbt första gången). Känner du igen dig? Det är ingen fara att kanske inte lyckas se felen direkt så länge man har ett öppet sinne och är beredd på att gå tillbaka och felsöka samma komponent igen om det skulle behövas.

Här får man naturligtvis ha lite fingertoppskänsla, och själv bedöma hur noggrant man ska kontrollera varje enskild komponent. Jobbar man efter halveringsprincipen som jag beskrivit i en av mina YouTube-videos så räcker det kanske till en början att lite snabbt se om man får det man önskar ut från en komponent för att den ska anses vara tillräckligt felfri. Är det en elektrisk komponent så kanske man kan mäta spänning ut från komponenten, är det en hydraulisk ventil så kanske man kan mäta vilket tryck man har ut från ventilen, och är det en motor så kanske man helt enkelt kan se om motorn orkar hålla rätt varvtal. Sedan kan man enligt halveringsprincipen gå vidare till nästa del i systemet och fortsätta halvera där.

Står man däremot i valet och kvalet att byta ut en dyr komponent bara för att man inte hittat något fel på de övriga komponenterna i systemet så kanske man bör göra lite noggrannare kontroller av de komponenter som uteslutits bara för att de är ”felfria”. Det är så klart inte alltid så lätt. Men har du felsökt så gott man kan, och sedan beställt hem den del som med stor sannolik skulle kunna orsaka problemet (som kanske dessutom ofta har orsakat liknande problem förut) och du dessutom varit ödmjuk för att man så klart kan ha missat något, så kommer i alla fall jag stötta dig om det visade sig att du råkade byta fel komponent. Däremot så jag har sett en del skräckexempel, där det på ren chansning beställts väldigt dyra reservdelar bara för någon av de få saker man kollat på inte var uppenbart jättetrasiga (om den ens är kontrollerade), och den del som beställts kanske egentligen inte ens var i närheten av att kunna orsaka felet över huvud taget. Då är jag kanske inte lika stöttande.

Vi tar ett exempel med ett enkelt relä. Jag vet inte hur många gånger jag hjälpt kollegor och kunder med diverse elfel (oftast över telefon, så att jag inte ser elsystemet själv, utan bara kunnat titta i elschemat) där konversation gått något i stil med:

Jag: Har du kollat reläet?

Kollega: Jodå, jag ser inget fel på det, så det måste vara något annat fel. Vad tror du det kan vara?

Jag: Okej?! Men du vet att reläet funkar, eller?

Kollega: Nja, det ser bra ut, men jag kan kolla. (Paus.) Jo då, det klickar. Så det är inte reläet som är fel. Helt säkert!

Jag: Jaja, vad bra. Då vet vi att det kommer tillräckligt med ström för att reläet ska dra. Men fungerar reläet? Kommer det ström genom brytaren på reläet när det drar?

Kollega: Suck. Vänta så ska jag kolla. (Paus.) Det finns spänning in till reläet. (Paus.) Men inte ut?! Vad är det då som är fel?

Jag: Kanske läge att testa byta relä?!

Kollegan: Okej. (Paus) Kolla! Nu fungerar det!

(När jag skrev ”kollegan” så är det inte nödvändigtvis någon som jobbar på samma företag som mig jag vill hänga ut. Det blir liknande konversationer även med andra branschkollegor, alltså de som gör samma sak som mig, fast jobbar åt andra företag.)

Jag tror jag förstår vad du tänker. Så extremt osmakligt att skryta upp sig själv mycket i text om felsökning. Och visst, det låter skrytsamt att skiva ut en sådan konversation. Men sanningen är att det brukar låta ganska exakt så, även om det inte alltid handlar om så enkla saker som just reläer. Dessutom händer det lite för ofta för att inte få ett helt eget inlägg . Och visst hade det kunnat vävas in lite snyggt i någon annan del av sidan, och inte fått ett eget (skrytsamt) inlägg. Men bara för att det är en så pass vanlig tankemiss så vill jag framhäva det så mycket som möjligt, och därför får det enkla budskapet ett helt eget inlägg. Så en av de absolut viktigaste sakerna jag vill att du tar med dig efter att ha läst inläggen på den här sidan är just det som det här inlägget handlat om, nämligen att en komponent inte nödvändigtvis är felfri bara för att man inte ser något fel på den.